Rogge:

Oorsprong

10.000 jaar geleden werd rogge al verbouwd in Iran. Rogge groeit wild in midden en oost Turkije. In verschillende vindplaatsen van de steentijd is rogge in zeer kleine hoeveelheid aanwezig als cultuurgewas. Tot aan de bronstijd was rogge vrijwel onvindbaar. Mogelijk werd rogge naar het Westen gebracht en werd het later pas geteeld. Rogge is ook in Romeins cultuurgebied aangetroffen.

Familie

Rogge is net als ieder ander "echt" graan afkomstig uit de grassenfamilie, "poaceae". Rogge is verre familie van de tarwe, deze zijn afkomstig van dezelfde tak, maar rogge is afkomstig van een andere zijtak dan tarwe. Echter zijn er in het uiterlijk van de rogge wel duidelijke kenmerken dat het familie is van de tarwe.

De bouw van de korrel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bevat alle voedingsstoffen die de zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot een plant. Het meellichaam bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwit. Tussen de wandlagen bevindt zich de aleuronlaag die eveneens voedingsstoffen bevat. Bij rogge zijn de korrels ingesloten in de kafjes en hieruit komen lange sprieten. Tevens is de bouw van de plant vrijwel hetzelfde als tarwe.

Wat is er mee mogelijk

Rogge is een graansoort die wordt verwerkt in voedingsmiddelen als bier, knäckebröd, whisky, pepernoten en taaitaai. Roggebrood is een algemeen bekend product met verschillende afkomst, Fries roggebrood, maar ook Limburgs roggebrood. Het verschil zit in de bereiding en diverse andere grondstoffen die worden gebruikt. Ook worden roggevlokken in het ontbijt verwerkt door toe te voegen aan diverse ontbijtgranen. Aan miso,(bruine pasta van gefermenteerde sojabonen) wordt soms ook rogge toegevoegd.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel