Haver:

Oorsprong

Haver is ontstaan in de regio Hundu Kush, (Afghanistan, Pakistan) hoewel toch archeologen deels van mening zijn dat haver is ontstaan in het westelijke deel van de Mediterrane regio, zoals Marokko en Spanje. De haver is uitgebreid van Zuidwest Azië tot Zuidoost Europa. Ook is haver gevonden in tombes in Egypte.

Familie

Haver is zoals ieder ander "echt" graan ook lid van de grassenfamilie, Poaceae. Maar haver is afkomstig van een andere tak dan tarwe en spelt, ondanks ze uit dezelfde grassenfamilie komen. Er zijn diverse soorten haver die lid zijn van de familie, maar er zijn geen andere graan/gras- of plantsoorten familie van de haver.

De bouw van de korrel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bevat alle voedingsstoffen die de zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot een plant. Het meellichaam bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwit. Tussen de wandlagen bevinden zich nog voedingsstoffen. De haver bloeit door middel van een pluim. De aartjes bestaan uit twee bloempjes die zelfbestuivend zijn. Om de korrel zit het kafje die de korrel beschermt, er zijn ook naakte soorten haver, deze hebben, wanneer de korrels rijp zijn, geen kaf meer om de korrel zitten.

Wat is er mee mogelijk

Haver is aangegeven als glutenvrij, echter doordat haver bijna niet puur wordt geteeld, dit betekent dat er altijd wel rogge, gierst of tarwe bij zit, wordt haver toch als niet-glutenvrij gezien, ook al is haver op zichzelf staand wel vrij van genoeg gluteneiwitten. Haver wordt verwerkt in koek, havermout en ontbijtgranen. Brood zou gemaakt kunnen worden van haver, diverse bronnen geven aan dat dit mogelijk is, echter zijn er ook bronnen die aangeven de haver nog te mengen met een ander graansoort zoals spelt zodat het juiste broodnetwerk ontstaat. Tegenwoordig zijn ook haverkoekjes helemaal hip, dit omdat deze gemakkelijk te maken zijn en er eindeloos mee gecombineerd kan worden, banaan, appel, chocolade, kokos, zelfs kaas, enz. Ook appeltaart kan gemaakt worden met haver, hier wordt echter ook meel van ander graan aan toegevoegd zoals spelt. Havervlokken worden vaak ter decoratie aangebracht.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel