Tarwe:

Oorsprong

De herkomst van tarwe ligt in het Midden-Oosten. Het was het voor- Aziatische continent, waarbij Turkije, Pakistan en Afghanistan hoorde, waar de voorouders van de huidige tarwe al voorkwamen. De oorsprong van de moderne tarwe, volgens archeologische studies, is te vinden in het Karacadag- gebergte , wat nu Zuidoost-Turkije is.

Familie

Tarwe is van de grassenfamilie, Poaceae. De huidige tarwe komt uit de familie van de emmer en durum. De voorouders van de tarwe zijn eenkoorn en een wilde grassoort. Deze zijn gekruist en hier is emmer en durum uit ontstaan. De emmersoort heeft zich ook gekruist met een grassoort en hieruit is de huidige tarwe ontstaan.

De bouw van de korrel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bevat alle voedingsstoffen die de zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot een plant. Het meellichaam bestaat voornamelijk uit zetmeel en eiwit. Tussen de wandlagen bevindt zich de aleuronlaag die eveneens voedingsstoffen bevat. De bouw van de tarwe plant heeft per spriet een tarweaar. Per tarweaar zijn veel tarwekorrels aanwezig. Ook zitten bij de tarwekorrels kafjes om de korrels heen ter bescherming die loslaten voor de oogst.

Wat is er mee mogelijk

Omdat er veel verschillende tarwerassen zijn en elk tarweras andere eigenschappen heeft werken sommige meelsoorten en/of bloemsoorten goed voor het maken van brood en gebak en zijn andere meer geschikt voor bereiden van spaghetti, macaroni en andere pastasoorten. Tarwe wordt het meest gegeten in producten waarin meel of bloem zit verwerkt. Van cake tot pannenkoeken en van brood tot pap. Hier kan allemaal tarwe voor worden gebruikt. Tarwe staat samen met maïs bovenaan de lijst van meest gebruikte "graansoorten". Tarwe wordt zeer veel gebruikt, ieder brood dat uit de supermarkt komt heeft wel tarwe als grondstof, door de eigenschappen van de tarwe is tarwe geschikt voor zeer veel diverse gerechten, gebak en bereidingen.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel