Gerst:

Oorsprong

Gerst, Hordeum, heeft zijn oorsprong in Azia, Noord Amerika en Zuid Amerika en in de Mediterrane onder andere Egypte, hier kwam de wilde gerst voor, dit is de voorouder van gerst. Gerst werd als eerste verbouwd in het Midden Oosten.

Familie

Gerst is ook afkomstig van de grassenfamilie, Poaceae. Een wilde grassoort is de voorouder van gerst. Gerst komt uit hetzelfde geslacht als de tarwe, daarmee is gerst verwacht aan tarwe. Toch is gerst niet exact hetzelfde als tarwe, dit komt door de onderverdeling in de familie rassen, waarin tarwe en gerst verschillen.

De bouw van de korrel

Gerst is ook een van de graansoorten waarvan de korrels groeien in aren. De korrels hebben een gouden kleur en zijn ovaal van vorm. Ook de korrels van gerst zijn omhuld met kaf. Gerst heeft diverse groeimogelijkheden waaraan gerst duidelijk te herkennen is, dit zijn verschillen in rijen per aar, zo kunnen er twee, vier of zes rijen korrels op de kop van de aar zitten, dit is typerend voor gerst.

Wat is er mee mogelijk

Het voornaamste waarvoor gerst wordt gebruikt is het bier. Het is mogelijk om met gerst brood te maken maar dit moet dan wel nog gemengd worden met een graansoort dat kan zorgen voor de structuur van het brood zoals spelt. Toch is het mogelijk om alleen gerst te gebruiken, maar dan in combinatie met zuurdesem, alhoewel er dan een andere broodstructuur ontstaat dan gewoonlijk bij ander brood bereidt met een "niet-glutenvrij" graan zoals spelt. Ook wordt gerst gebruikt voor ontbijtgranen. Gerst wordt gebruikt in soepen en salades. Het is ook mogelijk om met gerst pannenkoeken, wafels en koekjes te maken maar voor de gewenste smaak of structuur kan dit ook weer gemengd worden met een andere graansoort zoals spelt.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss