Mais:

Oorsprong

Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Columbus die Amerika ontdekte in 1492 nam de maïsplant mee naar Spanje waar het gewas ook werd verbouwd.

Familie

Maïs is evenals de andere granen afkomstig uit de grassenfamilie "poaceae" maïs is echter wel afkomstig van een andere tak uit deze grassenfamilie. Maïs is een verwant van sorghum die uit dezelfde tak van de grassenfamilie afkomstig is.

De bouw van de korrel

Maïs is een graansoort maar wordt vaak gegeten als groente, de maïs is een graangewas. De maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maïskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Een maïskorrel bestaat uit zetmeel, vezel, maïskiem en eiwit.

Wat is er mee mogelijk

Mais wordt toegepast in veel verschillende gerechten. Maismeel wordt gebruikt voor tortillas. Maissbrood is ook bekend echter bestaat dit niet alleen uit mais, wanneer er brood wordt gemaakt van alleen mais zal het brood niet rijzen, maar wanneer dit gemengd wordt met bijvoorbeeld speltmeel krijgt het brood een goede structuur. De bekende popcorn wordt ook bereidt met mais, ook Polenta, bier en cornflakes. Mais wordt natuurlijk ook verwerkt als groente in diverse gerechten.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss