Boekweit:

Oorsprong

De plant "het kruid" als wilde plant is afkomstig uit China, zo heeft boekweit ook zijn oorsprong in China, De planten zijn rondom Zuidoost Azië steeds verder ontwikkeld. De manieren van oorsprong in Europa zijn verschillend, mogelijk is dat boekweit via Rusland naar Europa is gekomen, ook via Turkije behoort tot de mogelijkheden. Via deze landen is boekweit ook in Nederland terecht gekomen.

Familie

Boekweit komt niet voort uit de grassenfamilie zoals als de andere granen, daarom is boekweit ook een zogenaamd "pseudograan". Boekweit is uit de duizendknoopfamilie, dit zijn meestal kruidenplanten. Een ander lid van de familie is de welbekende rabarber. Dit "pseudograan" past dus eigenlijk niet bij de rest van de granen maar zaadjes werken net zo goed als enig ander graan.

De bouw van de korrel

Zoals te zien is op het plaatje is boekweit niet afkomstig van een graan, maar uit een boeiende plant. De vruchten van de plant zijn dan ook de boekweitkorrels. De korrel van boekweit is een soort driekantje met een bruine drop. De boekweitkorrels hebben veel weg van beukennootjes.

Wat is er mee mogelijk

Doordat boekweit glutenvrij is, is boekweit geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Echter kan niet van boekweit een brood worden gemaakt dit komt juist door het lage glutengehalte. Pannenkoeken en pizzabodems kunnen worden gemaakt van boekweit, echter wordt er vaak een combinatie gemaakt met een ‘’echt’’ graan zoals spelt en boekweit als pannenkoekenmix, of mix voor pizzabodem.Ook crackers worden gemaakt met boekweit, echter hierin worden ook vaak combinaties gemaakt met andere graansoorten. Boekweit is uitermate geschikt voor glutenvrije koekjes.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel