Teff:

Oorsprong

Teff is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea(Afrika) met name Ethiopië. De oudste vondsten komen uit de Egyptische piramiden van ca. 5500 jaar oud.

Familie

Teff is net als de andere granen afkomstig uit de grassenfamilie, "Poaceae". Teff komt uit een andere tak van de familie dan de overige graansoorten. Diverse andere grassensoorten zijn ook afkomstig uit deze tak en daarmee verwant aan teff.

Bouw

Teff heeft zeer kleine zaadjes, 150 zaadjes van teff wegen evenveel als 1 korrel tarwe. Doordat de korrel van teff zo klein is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen, waardoor deze zijn uitstekende voedingswaarde krijgt. De plant heeft over de totale lengte op verschillende plekken kleine aartjes zitten waarin de zaadjes verscholen zitten.

Wat is er mee mogelijk

Het meel van teff wordt in Ethiopië gebruikt om enjera (soort brood/pannenkoek) te maken. In Ethiopië wordt ter verbetering van de smaak en bakwaardigheid fenegriek aan teff meel toegevoegd. Het meel van in Nederland geoogste teff wordt gemengd met meel uit warmere landen zodat de meelsamenstelling verbetert, waardoor de bakkwaliteit verhoogd wordt. Ook wordt er van teff wel eens bier en pap gemaakt. Doordat teff glutenvrij is, kan er bij broodbereiding geen goede broodstructuur worden gevormd, echter door het mengen met bijvoorbeeld spelt kan er een goed brood worden gevormd, deze is dan niet glutenvrij. Voor een glutenvrij teff brood, worden er zetmelen gebruikt, of glutenvrije broodmixen. Teff is wel geschikt voor het bereiden van glutenvrije koekjes.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel