Amarant :

Oorsprong

Amarant is een zeer oud ras dat zijn oorsprong heeft in Amerika. De Azteken, Inca’s en Maya’s in Amerika gebruikte amarant als voedsel en geneesmiddel. Door de Spaanse kolonisten was Amarant verbannen naar gebergtes in Midden en Zuid-Amerika.

Familie

Amarant komt niet uit de grassenfamilie zoals de andere granen. Amarant is een zogenaamde "pseudograan" het is geen graan maar heeft wel dezelfde mogelijkheden als graan. Amarant komt uit de amarantenfamilie, en is familie van quinoa.

De bouw van de korrel

Amarant is geen graansoort maar de korrels lijken op graankorrels en worden op die manier ook in de keuken gebruikt. Van sommige soorten amarant zijn de zaden niet eetbaar. De zaadjes/korrels van amarant groeien in lange pluimen, die verschillende kleuren hebben, paars, rood of goudgeel.

Wat is er mee mogelijk

Amarant is glutenvrij is dus niet geschikt als grondstof voor brood. Amarant is uitermate geschikt voor glutenvrije koekjes, door deze te mengen met noten en honing zijn deze ook nog eens heel gezond omdat amarant zeer veel goede voedingsstoffen bevat. Toch kan in combinatie met bijvoorbeeld glutenvrije-broodmix of zetmelen, een (glutenvrij) brood worden gemaakt van amarant. Tevens zijn de bladeren ook te eten, deze staan op het menu van sommige restaurants als Chinese spinazie.

Muffins en cake kunnen ook met amarant worden gemaakt, er zijn diverse recepten op internet te vinden waarbij de combinatie wordt gemaakt met andere glutenvrije bloemsoorten zoals rijstbloem waarmee een goede combinatie wordt gemaakt samen met amarant.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss