Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die in bepaalde graansoorten zitten. Tarwe, spelt, durum zijn een aantal van deze graansoorten die gluten hebben. De gluten bestaan uit de volgende eiwitten: Gliadine, glutenine, albumine en globuline. Gluten zijn nodig voor de vorming van brood. Gluten geven het brood structuur. Je kunt de glutenwerking zien door een "vliesje" te trekken.

Wat is Coeliakie (glutenintolerantie) of tarwe allergie?

Coeliakie is hetzelfde als glutenintolerantie, hierbij zorgt het eiwit Gliadine ervoor dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen een natuurlijk proces in de darm, waardoor deze heel gevoelig wordt. Op die manier komen er reacties vanuit het lichaam op deze eiwitten, die in diverse producten zitten waaronder tarwe, spelt, durum en diverse andere graansoorten.

Tarwe allergie is een allergie op de eiwitten die in de tarwe zitten, in de exacte verhouding wat typerend is voor tarwe. Tarwe allergie is een allergie tegen tarwe, er zijn diverse consumenten die aangeven geen allergische reactie te krijgen bij het consumeren van spelt of andere granen. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Welke ingrediënten zitten er in brood?

In brood zitten een aantal basisingrediënten

 • Bloem of meel
 • Vet (Boter danwel olijfolie)
 • Zout
 • Water
 • Gist

Wat is het verschil tussen volkoren meel, meel en bloem?

Van ieder graan kan meel en bloem worden gemaakt. Volkoren meel betekend dat de gehele graankorrel is vermalen en totaal is verwerkt tot meel. De kiem en de zemel zijn hierbij ook verwerkt tot meel, dit maakt het volkoren.

Meel is een gemalen graankorrel, danwel met de zemel en kiem. Meel is grover gemalen dan bloem. Bloem is helemaal fijn gemalen en de kiem en zemel zijn eruit gezeefd. Bloem wordt met name gebruikt vanwege de bakkwaliteit, producten zoals cake en muffins. Meel wordt veel gebruikt voor pannenkoeken en broden.

Wat zijn broodverbetermiddelen?

Broodverbetermiddelen worden toegevoegd aan het brood zodat het brood verbeterd wordt. Dit zodat het bijvoorbeeld langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Deze staan vaak op de etiketten als emulgatoren of meelverbetermiddelen en vallen vaak onder E-nummers. Er zijn bakkers die ervoor kiezen om met broodverbetermiddelen te werken, maar er zijn ook grote fabrikanten die geen keus hebben doordat het brood nog eens wordt gebakken in bijvoorbeeld supermarkt.

Welke voedingsstoffen zitten er in brood?

In brood zitten de volgende voedingsstoffen:

 • Koolhydraten
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen

Voor meer informatie over de voedingsstoffen in bepaalde graansoorten kijk verder bij de gewenste graansoort.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zitten in groentes, fruit, peulvruchten en volkerenproducten. Voedingsvezels zijn geen voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen, of verteerd worden in de dunne darm. Voedingsvezels zijn echter wel belangrijk voor een goede darmwerking. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel.

Wat is het belangrijkste verschil tussen volkoren- en niet-volkorenproducten?

Volkoren producten hebben de gehele korrel verwerkt, dit betekend de kiem en de zemel zijn aanwezig in het product. Niet volkerenproducten hebben vaker geen kiem of zemel aanwezig in het product. Ook het gehalte aan bepaalde voedingsstoffen heeft hiermee te maken.

Wat is de relatie tussen spelt en tarwe?

Spelt en tarwe komen uit dezelfde familie namelijk: Triticum. Spelt en tarwe komen voort uit dezelfde graansoorten. Maar vanuit spelt is de tarwe ontwikkeld. Vanuit de tarwe is de huidige tarwe doorontwikkeld. De voorouder eenkoorn werd op een natuurlijke manier gekruist met een wilde grassoort. Hieruit is onder andere emmer uit ontstaan, ook een voorouder van spelt en tarwe. Emmer heeft ook een kruising ondergaan met een wilde grassoort en hier is Spelt uit ontstaan. Doordat spelt vroeger een moeilijke graansoort was, werd spelt doorontwikkeld tot de huidige tarwe.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss