Recept voor 4 stuks:
500 gram Kollenberger Speltbloem
11 gram Gedroogde gist (1 zakje)
2 theelepels Zout
40 gram Olijfolie van Finca Duarnas
400 gram/liter Lauw water

Decoratie:
– Rijstestrooimeel
– Speltbloem

Benodigdheden:
– Oven
– Deegkom
– Plastic vierkant bak van minimaal 3 liter inhoud
– Mixer
– Deeghaak
– Theedoek
– Zeef
– Deegkrabber
– Deegkleedje

Voorbereidingen

Het is heel belangrijk om een vierkanten plastic bak met een inhoud van minimaal 3 liter. Dit is voor het vormen van de ciabatta. Smeer deze bak in met olijfolie. Dit voorkomt het plakken van het deeg aan de bak.

 

Werkwijze:

  • Alles afwegen.
  • Doe de Kollenberger Speltbloem en gedroogde gist in een deegkom.
  • Voeg driekwart van het water toe en meng dit op een lage snelheid met een mixer met een kneedhaak.
  • Als alles al goed gemengd is dan pas de olijfolie en de zout toevoegen alles goed doormengen.
  • Voeg nu langzaam het overige water toe.
  • Meng het deeg nog 5-8 minuten op een matige snelheid.
  • Deegtemperatuur 25 C.
  • Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
  • Bestrooi het deeg met Speltbloem vouw het deegstuk voorzichtig in 4.
  • Na een half uur deeg voorzichtig plat drukken totdat deeg netjes verdeeld is en ook in de hoeken van de bak zit.
  • Nog een half uur laten rijzen.
  • Leg een deegkleedje op de werkbank en bestrooi deze met rijstestrooimeel of speltbloem
  • Krab het deeg voorzicht los van de bak en draait de bak om op het bestrooide deegkleedje.
  • Plak bestrooien het deegstuk met speltbloem en verdeel het deegstuk voorzichtig met de deegkrabber in 4 gelijke stukken.
  • Voorzichtig de deegstukken op een bakplaat leggen, lucht moet erin blijven. Let op dat de bakplaat is bestrooid met rijstestrooimeel.
  • Afdekken met kleedjes en nog een half uur laten rijzen.
  • Afbakken op 230 C ca. 20 minuten. De laatste 5 minuten met de klep openen.
© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss