De desem bereiding

Voordat je een desembrood kunt gaan maken, moet je eerst een desemstarter maken. Desem is een zelf gefermenteerde micro-organismen, waarbij de smaak van jouw omgeving in de desem te proeven is.

In de onderstaande tabel wordt weergegeven hoe je het beste een desem starter kunt maken. Je moet wel rekeningen houden met de volgende punten.

  • Meng met het meel of bloem van het gewenste graan met water tot een gladde massa volgens het schema.
  • Zet deze weg bij een niet te koele temperatuur. Bij Kamertemperatuur ca 20 °C.
  • Elke dag de stappen herhalen volgens het schema.

Ingrediënten

 Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Speltmeel100 gram1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel
Water 30 °C100 gram1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel1 eetlepel
  • Na 3 à 4 dagen treden er veranderingen op.
  • Er is gas ontwikkeling, het volume neemt toe en er komt een zure geur af van het mengsel.
  • Na dag 7 is er een desemstarter van 1 kilo klaar voor gebruik.
  • Geef dagelijks het desem water en graan als voedsel. Het zijn namelijk klein levende wezens in de desemstarter die voedsel nodig hebben.
  • Als je wat gebruikt van de desemstarter, dan hetgeen vervangen wat gebruikt is. Bijvoorbeeld: Je gebruikt 200 gr. desemstarter, dan wordt deze met 100 gram water en 100 gram graan bijmengen.
  • Wanneer er meer dan de helft van de desem wordt afgenomen, is het verstandig om de desem te laten staan.
  • Werk dan weer volgens de dag stappen te werken tot de desem weer is bijgevuld met water en meel.

Bewaren

Starter kan met een minimum aan onderhoud bewaard worden. Gedurende enige dagen tot zelfs maanden lang. Grondregel hierbij is dat hij weinig water mag bevatten en dat de opslagruimte koel is. Af en toe even de desem bij voeren met water en graan. Door een goed onderhoud, desem op temperatuur laat komen buiten de koele ruimte en op temperatuur brengen met meel en lauwwarm water, kan gewenst zijn. Als het voldoende doorgerezen is kan het weer teruggezet worden.

Tip

Je kunt van elke graan een desemstarter maken. Elke graan heeft zijn eigen karakter. Rogge geeft namelijk een veel zuurdere smaak dan Spelt of Tarwe. Maak je van Speltbloem een desem dan krijg je wit desembrood. Maak je van Speltmeel een desem dan krijg je een volkoren desembrood.

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss