Noord-Brabants Worstenbrood
Een typisch broodje uit de provincie Noord-Brabant (Nederland). Het broodje is ongeveer 15 cm lang en gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot een saucijzenbroodje is het worstenbroodje niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.
Deegsamenstelling
Tarwebloem : 100% 1.000 g
Water : 55% 550 g
Klein – Zacht broodpoeder : 12% 120 g
Boter : 5% 50 g
Gist : 4,5% 45 g
Suiker : 2% 20 g
Zout: 16 g
Vulling : Varkensgehakt
Kruiden met peper, zout, maggi en nootmuskaat. Meng het ei en de paneermeel erdoor en maak worstjes.
Decoratie : Eistrijksel
Werkwijze
Kneden : Type spiraal ; 4 min traag, 7 min snel
Deegtemperatuur 26°C
Rijsschema
Voorrijs : 5 min
Afwegen 40 g en opbollen of 1.200 g opbollen (bij gebruik verdeel-opboller)
Bolrijs : 15 min
Bolletjes platrollen, worstjes inleggen en zijkanten invouwen. Daarna dichtrollen en op een bakplaat leggen met bakpapier. Strijken met ei.
Narijs : 70 min
Bakken : 11 min / 240°C