Speculaas recepten

500 gram Speculaas-mix.

250 gram boter (roomboter of margarine).

+/- 15 gram water of melk.

evt. wat geschaafde amandelen door mengen (of op het deeg strooien)

 

Werkwijze:

Alle ingrediënten op keukentemperatuur met de hand mengen tot een stevige massa . Laat het deeg een tijdje rusten (dit mag best tot wel 24 uur dit bevorderd de smaak en consistentie). Als het deeg te droog is moet je

wat melk toevoegen. Werkblad en deegroller met bloem bestrooien.

Het deeg gelijkmatig uitrollen (ong. 4 mm) en in vorm drukken en met de plank gelijk afsnijden met een ijzerdraad, of de deeg plak uitsteken met stekervormpjes.

Deeg plak op een ingevette bakplaat leggen en de speculaas afbakken in 10 min. op 180/190 graden Celsius. Deeg van de plaat halen als deze iets is afgekoeld!

 

Pepernoten:

Deeg bereiden zoals bij speculaas, hiervan gelijkmatige balletjes draaien en op een ingevette bakplaat leggen,

± 1 cm uit elkaar. Afbakken als speculaas.

 

Gevulde speculaas:

Hetzelfde deeg als voor speculaas, voeg nu echter wat melk toe.

Rol het deeg uit in twee vierkante plakken van 6 a 7 mm.

Rol ongeveer 500 gram amandelspijs in een even grote plak even vierkant.

Leg de plak amandelspijs op een plak deeg en leg op de amandelspijs de tweede plak speculaas. Leg op de bovenste plak wat halve opleg amandelen en bestrijk de plak met wat losgeslagen ei.

Bak de gevulde speculaas in ongeveer 45 min. gaar in een oven van 140 Celsius

© 2014 - 2024 Limburgs Bakwinkeltje | sitemap | rss