Recept Spelt Meergranenbrood
Ingrediënten
Recept voor 1 brood van ca 800 gram
| 500 | gram | Kollenberger Spelt Meergranenmix OF |
| 500 | gram | Zelf meergranen mix maken van 75% Spelt en 25% Overig |
| 10 | gram | Verse gist OF |
| 5 | gram | Gedroogde gist |
| 20 | gram | Boter OF |
| 20 | gram | Olijfolie van Sabor Puro |
| 10 | gram | Zout |
| 300 | ml | Water OF |
| 300 | ml | Melk |
Materialen
- Oven
- Bakplaat of broodblik
- Keukenmachine
- Kom
- Theedoek
- Keukenweegschaal
- Maatbeker
![]()
Voorbereiding
- Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af.
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
Bereiding
- Als u de gedroogde gist gebruikt, vermeng deze dan met de bloem en meel.
- Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water!
- Houd de gist en het zout gescheiden van elkaar.
- Doe alle grondstoffen in de machine, houd wat water achter.
- Zet de machine aan in de eerste versnelling voor ca. 5 minuten. Kijk of er nog water aan moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.
- Zet de machine na ca. 5 minuten in de tweede versnelling.
- Laat de machine nog ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaat met een egale kleur dan is het deeg goed.
- Neem het deeg uit de machine, bol het stuk op en leg het onder een theedoek.
- Laat het deegstuk minimaal 20 minuten rijzen.
- Druk het deegstuk plat en bol deze opnieuw op.
- Laat het deegstuk wederom ca. 20 minuten rijzen.
- Smeer het broodblik of de bakplaat in met boter of olie.
- Sla de bol plat en kneed ze in de gewenste vorm.
- Leg het brood in een broodblik of op de bakplaat.
- Geef het deeg een narijs van ca. 45 minuten.
- Even natspuiten voordat het brood in de oven gaat.
- Zet het deeg onder in voorverwarmde oven op 230 °C.
- Bak het brood ca. 35 minuten.
- Zet na het bakken de oven een stukje open, zodat de waterdamp ontsnapt zodat er een heerlijke korst ontstaat.
- Eet smakelijk!




